В квітні місяці у Національному аерокосмічному університеті імені М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» відбувся другий етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Авіоніка», на якому студент кафедри систем автоматизованого управління (САУ) фізико-технічного факультету (ФТФ) Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Іван Саєнко представив наукову роботу щодо концептуальних рішень і моделювання супутникових мереж комутації пакетів з наземними, авіаційними та космічними користувачами і посів третє місто.

Авіоніці притаманно багато граней. Це управління сучасними літальними апаратами і системами з багатьох літальних апаратів, це задачі управління комплексним функціонуванням літальних апаратів і наземної інфраструктури їх забезпечення і використання. Тому авіоніка сьогодення застосовує новітні системи управління, навігації і орієнтації, передові телеметричні системи, сучасні радіотехнічні системи, телекомунікаційні системи та інше. А ще в авіоніці сьогодення стає все більш нерозривним зв’язок авіаційних і космічних об’єктів (найбільш яскравий приклад цього – використання в авіації супутникових навігаційних систем). Все це різноманіття граней авіоніки було у дослідженнях і розробках студентів з різних вишів України на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Авіоніка», другий етап якого провели у Національному аерокосмічному університеті імені М.Є. Жуковського «ХАІ» 26 і 27 квітня 2018 року. Високий рівень всіх представлених на конкурс робіт вразив. Кожну роботу відрізняли актуальність теми, оригінальність підходів до вирішення поставлених задач, цікавість і практична значимість отриманих результатів. Але головне – високий рівень знань та професійного досвіду учасників, їх спосібність вирішувати складні задачі (у тому числі – володіння різноманітними сучасними комп’ютерними засобами і технологіями).

Конкурс це завжди випробування (перевіряється і рівень виконання роботи, і вміння її представити та захистити). Але конкурс – це і чудова можливість для обміну досвідом і ідеями, а також завжди нові друзі та однодумці. Саме таку творчу, дружню атмосферу конкурсу подарували учасникам організатори його проведення – кафедра Систем управління літальними апаратами (СУЛА) Національного аерокосмічного університету імені М.Є. Жуковського «ХАІ». Програма проведення конкурсу була цікавою, пізнавальною, насиченою. Крім самого конкурсу конкурсантів та членів журі очікували екскурсії. Була надана можливість відвідати унікальні лабораторії кафедри СУЛА. Проведена екскурсія до музею НПП «Хартрон-Аркос».

Робота Івана Саєнка, представлена на конкурсі, – одна з перлин в низці різнопланових робіт студентів і викладачів кафедри САУ за тематикою дослідження різних аспектів побудови і застосування перспективних супутникових мереж зв’язку. В роботі Івана детально відпрацьована концепція супутникової мережі комутації пакетів, яка побудована на орбітальних угрупованнях різної висоти. Супутникова мережа застосовується для передачі навантаження, яке надходить від наземних, авіаційних та космічних користувачів (наприклад – супутників дистанційного зондування Землі). Серед низки технічних рішень, які увійшли до концепції запропонованої системи, поєднання технологій передачі інформації на основі програмно керованих оптичних ліній міжсупутникового зв’язку і трансляції службової інформації мережі по радіолініям за технологіями навігаційних систем. Розроблена імітаційна модель супутникової мережі, яка надала можливість дослідити запропоноване концептуальне рішення. Супутникова система зв’язку,  досліджена Іваном Саєнко у роботі, належить до систем завтрашнього дня, концепції яких людство активно вивчає і планує у сьогоденні. За результатами проведеного конкурсу Іван Саєнко посів на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт третє місто і нагороджений дипломом третього ступеню і цінним подарунком.

Іван Саєнко  досліджує проблеми новітніх супутникових мереж зв’язку вже три роки. Результати його досліджень представлені у 6 публікаціях, серед яких стаття у фаховому збірнику наукових робіт. Він займається науковою роботою творчо, наполегливо, з великим задоволенням, відмінно навчається, встигає працювати у вільний від навчання час в ДП «КБ «Південне» імені М.К. Янгеля, завжди поєднує політ мрії і кропітку працю. Іван Саєнко – добрий приклад студентів фізтеху, які прямують до нових орбіт розвитку космічної галузі для України та всього людства.

http://www.dnu.dp.ua/news/3055