У Палаці студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулося розширене засідання Вченої ради університету з нагоди призначення семи кращим студентам фізико-технічного факультету іменних стипендій благодійного фонду підтримки обдарованої молоді Леоніда Кучми «Україна».

На урочистій зустрічі за участі ректора Микола Полякова, студентів, випускників і викладачів фізико-технічного факультету ДНУ талановитих стипендіатів особисто вітав голова фонду, Президент України 1994–2005 рр., почесний доктор університету, професор Леонід Данилович Кучма. Цьогоріч за відмінне навчання й активну участь у прикладній та науково-дослідній роботі Президентським фондом «Україна» були відзначені семеро наших наполегливих і старанних студентів: четвертокурсники Станіслав Малтиз, Ігор Склярський, Владислав Пророка, Герман Угланов, п’ятикурсники Іван Дубровський, Олена Мироненко та шестикурсник Артем Смирнов.

Нагороджуючи лауреатів, Леонід Кучма наголосив, що, починаючи з 2004 року, його благодійний фонд започаткував велику програму підтримки обдарованої молоді, яка прагне присвятити себе високотехнологічним галузям. Відтоді щороку заохочення приймають найрозумніші студенти Дніпра, Харкова, Києва та Чернігівщини. «Адже ви ті, хто веде Україну в майбутнє і робить її сильнішою, успішнішою, розвинутішою», – підкреслив Леонід Данилович.

У свою чергу, наші студенти зі сцени подякували пану Президенту за таку підтримку та високу оцінку їхніх знань. «Нам випала честь звертатися до Вас, Леоніде Даниловичу, у знаменний рік: Дніпровському національному університету нині виповнюється 100 років. Коли ми вступали до ДНУ, йому виповнилося тільки 95, і ми не могли уявити собі, що через п’ять років стоятимемо зараз тут. Але цей час пройшов майже непомітно. Тому від імені всіх стипендіатів щиро вітаємо наш університет із першим великим ювілеєм! Бажаємо йому подальшого розквіту, а всім охочим до знань – не боятися перших спроб і досягати успіхів у своїй праці. Так само і Вас, Леоніде Даниловичу, ми хочемо привітати із 80-річчям та побажати міцного здоров’я, витримки та ентузіазму знаходитися на одній орбіті з нами!». У подарунок студенти-фізтехівці ДНУ вручили почесному гостю макет дослідної космічної станції, яка символізує ідею освоєння космосу як чогось нового й прагнення до висот, у цілому.

Зазначимо, що стипендії фонду «Україна» кращі студенти фізико-технічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара отримують із 2005 року. Загалом, протягом останніх 13 років за успіхи в навчанні, науковій та громадській роботі за цією програмою були нагороджені близько 100 наших студентів. І підтримка фондом обдарованих фізтехівців не була даремною. Так, 42% стипендіатів нині працюють за ракетно-космічною тематикою, 25% із них закінчили або навчаються в аспірантурі ДНУ.

Стипендіати Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна» 2018 року:

Іван Дубровський – вступив до фізико-технічного факультету ДНУ на напрям підготовки «Двигуни та енергетичні установки літальних апаратів». Активно займається студентською науково-дослідницькою роботою. Торік став переможцем Всеукраїнського благодійного конкурсу «Авіатор», метою якого є визначення майбутньої інженерної еліти авіа- та ракетобудування. Цього року Іван посів друге місце у Всеукраїнській студентській олімпіаді за напрямком «Ракетні двигуни». Юнак входить до збірної ДНУ з дзюдо, у складі якої займав призові місця в університетських змаганнях як в одиночному розряді, так і в командному.

Станіслав Малтиз – навчається за напрямком підготовки «Авіа- та ракетобудування». Цікавиться новітніми технологіями, розробками, конструкціями та їх застосуванням у різних галузях людської діяльності. Займається науковою роботою, брав участь у багатьох міжнародних конференціях. Станіслав був учасником студентської команди-переможниці в інноваційному турнірі «Star Track», який проводився Noosphere Engineering School,  брав участь у Всеукраїнському благодійному конкурсі «Авіатор».

Олена Мироненко – студентка напряму «Двигуни та енергетичні установки літальних апаратів». Дівчина плідно займається науково-дослідницькою роботою. Олена має наукові публікації у фаховому виданні України «Механіка гіроскопічних систем» та у виданнях, що публікуються у США. Цього року отримала правоохоронні документи на підтвердження патентної заявки – «Патент на корисну модель № 123017 від 12.02.2018». Також цього року стала переможницею Всеукраїнського благодійного конкурсу «Авіатор» серед 8000 студентів з усієї країни. З 2016 року обіймає посаду голови прес-служби факультету.

Владислав Пророка – здобуває освіту за напрямком підготовки «Авіа- та ракетобудування». Двічі ставав учасником Всеукраїнських студентських конкурсів «Авіатор-2017» та «Авіатор-2018». Бере активну участь у роботі міжнародної навчальної школи «Noosphere Engineering School», зокрема, у проекті «Студентська ракета». Переможець Всеукраїнських студентських космічних турнірів «Star Track» та «Star Track-2», де представляв власні ідеї і розробки зі створення суборбітальних ракет-носіїв (метеорологічні ракети, дослідні ракетні комплекси), які вирішують актуальні для України проблеми.

Ігор Склярський – оволодіває знаннями за напрямком підготовки «Авіа- та ракетобудування». Був учасником багатьох інтелектуальних змагань та подій, міжнародних наукових конференцій та конкурсів. Ігор – член збірної університету з боротьби дзюдо.

Артем Смирнов – студент напряму підготовки «Авіоніка». Відмінник навчання, займається науково-дослідницькою роботою за тематикою наукових досліджень кафедри систем автоматизованого управління. Переміг у Всеукраїнському благодійному конкурсі «Авіатор».

Герман Угланов – навчається за напрямом «Електротехніка та електротехнології». Відмінник навчання, активно займається науково-дослідницькою роботою під керівництвом викладачів кафедри двигунобудування. Взяв участь у низці міжнародних конференцій. Також Герман бере участь у виконанні науково-дослідної роботи «Фізико-технологічні основи створення захисту сонячних елементів від електричних перевантажень на основі полімерних нанокомпозитів» (науково-дослідна лабораторія «Проблем надійності технічних пристроїв відновлювальних джерел енергії» НДІ енергетики ДНУ). Юнак займається спортом, є членом збірної вишу з легкої атлетики, неодноразово ставав призером на змаганнях різного рівня.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
www.dnu.dp.ua

p.s. а еще можно поискать себя на фото с мероприятия по ссылке