Семеро студентів фізико-технічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара отримали стипендії Благодійної організації Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна».

Цього року грошовим заохоченням відзначені студенти четвертого курсу Володимир Свірса, Олександр Ткачук, Олексій Клименко, Анастасія Орішечок, Максим Далік та магістри Ігор Склярський і Микита Дудник.

Серед номінантів – студент нашої кафедри, Максим Далік. Він цікавиться новітніми технологіями, розробками, конструкціями та їх застосуванням у різних галузях людської діяльності. Максим ще з другого курсу бере активну участь у роботі студентського наукового гуртка з технології 3-D друку. Бере участь у розробці та створенні зразків мехатронних пристроїв (робот-маніпулятор MOVEO3D), є автором ідеї створення проєкту «біонічна рука». «Робот, створений нами протягом кількох місяців, – прототип колаборативного робота, тобто робота, який співпрацює з людиною, допомагає їй у виробничому процесі. Це гарний приклад для студентів, які освоюють нашу спеціальність, – розповів Максим. – Нашого робота-маніпулятора можна використовувати для транспортування певних предметів, пришвидшення збирання. Якщо його вдосконалити й доопрацювати програмне забезпечення, це може бути робот-зварювальник для якогось малосерійного виробництва. Робототехніка полегшує діяльність людини в побуті, а в промисловості – допомагає усувати помилки, пов’язані з людським фактором, а також полегшує виробництво». Також Максим представляв кафедру механотроніки та фізико-технічний факультет у заходах «РобоФест» та «ТехФест». Увійшов до складу команди-переможця студентів інноваційного турніру Star Track, що проводився Noosphere Engineering School. Є учасником Всеукраїнського благодійного конкурсу «Авіатор».