За доброю традицією у середині грудня в Палаці студентів відбулося урочисте нагородження переможців і лауреатів обласного конкурсу «Студент року Дніпропетровщини», де відзначаються кращі творчі, спортивні та інтелектуальні досягнення студентів за 2019 рік. Цьогоріч абсолютними переможцями та почесним дипломантами конкурсу стали шестеро студентів нашого університету.

Найочікуваніше свято студентської молоді області проходило у День Святого Миколая, 19 грудня, на малій сцені Палацу студентів. На церемонії віншування зібралися близько 50 юних розумників, спортсменів, новаторів, громадських лідерів, волонтерів, митців та журналістів – усіх тих, хто вже зараз змінює нашу країну на краще. Протягом року усі вони відзначилися активною життєвою позицією – встигли продемонструвати не лише помітні успіхи у навчанні, спорті, творчості та громадській діяльності, а й гідно представити дніпровський регіон на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Зокрема, власний внесок в інтелектуальний розвиток України вже зробив «мозок студентства ДНУ» – переможець номінації «Розумник року», студент IV курсу хімічного факультету, що навчається за спеціальністю «Харчові технології», Єгор Поливанов. Хлопець неодноразово демонстрував свої екстраординарні розумові здібності у безлічі наукових робіт та конкурсів. Наразі він є переможцем конкурсу Фонду Бориса Колеснікова та Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, багаторазовим «Лідером студентської науки ДНУ» й учасником міжнародних наукових конференцій у Німеччині, Чехії, Австрії та Китаї. На рідному факультеті він входить до складу наукового гуртка під керівництвом завідувачки кафедри харчових технологій кандидата технічних наук, доцента Наталії Кондратюк. Команда цієї проблемної групи активно займається розробленням нових технологій для створення продуктів харчування, інноваційних за своїми властивостями та товарною формою. Зокрема, учасниками групи вперше була використана технологія квантово-хімічного моделювання. «Першість у цій номінації – це абсолютна заслуга усієї моєї команди. Адже особисто я вважаю, що будь-який успіх, як і світовий прогрес взагалі, залежить від злагодженої роботи вузьких спеціалістів у різних сферах, – відзначив Єгор. – Розробляючи новітні харчові технології, наша команда зараз активно співпрацює з бізнес-партнерами, які допомагають нам реалізовувати наш потенціал. Серед останніх успішних прикладів нашої взаємодії із комерційними партнерами – це співпраця з ТМ «Стевія», що спеціалізується на продуктах харчування для діабетиків. На полицях цієї торгової марки вже є кілька нових товарних позицій, які повністю розроблялися нами, – від ідеї до дизайну упаковки. Також нещодавно на замовлення однієї американської компанії ми розробили лінійку smart-кави для програмістів (з кофеїном і без), яка позитивно впливає на їхню серцево-судинну систему. Однак, окрім впровадження наукових технологій у промисловість, ми також проводимо дитячі майстер-класи із молекулярної кухні, беремо участь у різноманітних шоу-румах», – розповів майбутній фахівець-технолог харчового виробництва Єгор Поливанов.

Проваджує наукові результати у практичну діяльність й переможниця номінації «Інноваційний прорив року» – студентка IV курсу спеціальності «Авіаційна та ракетно-космічна техніка» фізико-технічного факультету Ірина Савченко. Дівчина – постійна учасниця міжнародних наукових конференцій, стипендіатка конкурсу Фонду В.Пінчука «Завтра.UA» та молода лідерка Форуму YES. Наразі Ірина успішно займається системним дослідженням ракетно-космічної галузі та входить до команди проекту «Студентська ракета». Прикметно, що створення нестандартних, гідних реалізації проектів, які поєднують інтелектуальні пошуки й роботу з непростою технічною складовою, чудово вдаються Ірині. Оскільки цього року вона стала чи не першою за всю історію конкурсу дівчиною-студенткою, яка виграла номінацію «Інноваційний прорив року».

Переможцем номінації «Художня самодіяльність року» заслужено став творчий колектив Палацу студентів ДНУ – народна циркова студія «Радуга». Талановиті учасники студії, вправні у різних жанрах циркового мистецтва (акробатика, жонглювання, еквілібристика, повітряна гімнастика), підкорили суддів своєю майстерністю та красою.

Беззаперечним лідером у «таємничій» «Унікальній номінації року» члени журі одноголосно визнали спільний проект ДНУ та ГО «Асоціація Ноосфера» «Студентська ракета». За два роки студентам нашого фізико-технічного факультету вдалося створити і запустити унікальний високотехнологічний апарат, який не має аналогів в Україні та ближньому зарубіжжі. Від імені команди відзнаку отримав Олександр Добродомов.

За особисту небайдужість і численні добрі справи на користь суспільства були відзначені студенти історичного факультету спеціальності «Історія та археологія» Євгеній Филь та Ілона Варданян. Третьокурсник Євгеній здобув перемогу в номінації «Громадській діяч року», у цій же номінації чотирикурсниця Ілона отримала почесний диплом. Обидвоє наразі працюють за фахом у Дніпропетровському національному історичному музеї імені Д.І.Яворницького та є сертифікованими молодіжними працівниками, які проводять численні заходи не лише у стінах рідного університету. Зокрема, Ілона Варданян є авторкою однієї із кращих молодіжних практик в країні, кураторкою молодіжної інклюзивної ради, лідеркою молодіжного інклюзивного центру «Даруємо радість» й волонтеркою розвивальних заходів і програм для дітей-інвалідів та інших соціальних груп. Свої досягнення на ниві громадського життя наші активісти оцінюють скромно, хоча й відчувають велику відповідальність перед суспільством. Вони, як ніхто розуміють, що саме молодь нині є рушійною силою позитивних змін і суспільних трансформацій в Україні. А тому не втрачають віру в українську громадськість й обіцяють енергійно продовжувати власну діяльність для того, щоб у нашої держави було гідне майбутнє.

Ще у 2011 році для підтримки такого обдарованого студентського активу області з ініціативи Дніпропетровської обласної молодіжної ради був започаткований цей конкурс. «Цьогоріч за першість боролися понад 100 студентів із різних ЗВО (академій, університетів, інститутів, технікумів та коледжів) Дніпропетровщини, – розповів головний спеціаліст відділу науки, вищої освіти та атестаційної експертизи управління науки, вищої та професійно-технічної освіти департаменту освіти та науки Дніпропетровської облдержадміністрації Микола Шевченко. – Усі номінанти пройшли попередні відбіркові етапи на рівні своїх ЗВО, переможці яких були заявлені на обласний етап. У фіналі компетентне журі, що складалося з представників різних професійних сфер (державної місцевої влади, громадських активістів тощо), обирало у кожній із 10-ти номінацій по три претенденти, один із яких і став переможцем. Як і торік, окрім фінальної трійки лауреатів, конкурсною комісією також було вирішено додатково відзначити ще 20-тьох талановитих студентів. Таким чином, ми маємо з півсотні лауреатів, дипломатів та переможців у 10 номінаціях: «Розумник року», «Інноваційний прорив року», «Лідер студентського самоврядування року», «Громадський діяч року», «Волонтер року», «Спортсмен року», «Митець року», «Художня самодіяльність року», «Студентське ЗМІ року» та «Унікальна номінація року». Усі фіналісти конкурсу нагороджуються особливими відзнаками та цінними подарунками», – пояснив Микола Сергійович.

Позаяк регіональний конкурс проходить уже вдев’яте, з кожним роком журі стає все важче обирати переможців, адже кількість продуктивних і вартих відзнаки студентів невпинно збільшується. А це означає, що Дніпропетровщина – одна із тих областей, якій під силу збирати дедалі більше активних студентів разом, створюючи для них гідні умови для подальшого розвитку. Про це зі сцени під час нагородження говорила заступниця голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ірина Грицай. Звертаючись до еліти дніпровського студентства, вона зазначила, що у структурі українського суспільства молодь дійсно відіграє надзвичайно важливу роль. «Тому наразі пріоритетом своєї роботи Дніпропетровська ОДА ставить розвиток ваших талантів. Ми щиро вітаємо вас і бажаємо постійної жаги до нових знань і звершень. Не зупиняйтеся на досягнутому! Сподіваємося, визнані сьогодні студентами року, завтра ви станете кращими вченими Дніпропетровщини!»

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету